Kategorier
Bygg

Takläggare i Stockholm kan berätta när det är dags att lägga om taket

Undrar du om det är dags att lägga om taket eller om det räcker med reparationer och underhåll? Rådfråga en takläggare i Stockholm helt kostnadsfritt.

Väder och vind sliter hårt på ett tak och därför måste man årligen kontrollera att taket håller tätt. Det kan exempelvis räcka med att en takpanna hamnar snett i höststormen för att man ska få en fuktskada inomhus. Därför ska man kontrollera taket både utifrån och inifrån. Är taket helt eller finns det tecken på slitage och skador? 

Flagnar färgen på plåttaket eller har det börjat växa mossa på takpannorna? Förutom själva taket måste också hängrännor, vindskivor och stuprör kontrolleras. Många problem kan man komma tillrätta med genom reparationer och underhåll. Fast det finns inget tak som håller för evigt. Är man osäker på när det är dags att lägga om taket kan man kostnadsfritt rådfråga en certifierad takläggare.

En takläggare vet vilket takmaterial som passar huset

När man lägger om ett tak brukar man oftast lägga samma material som det var tidigare men man kan såklart byta om man vill och om husets konstruktion tillåter det. Tegel- och betongpannor är tunga och takstolarna måste klara tyngden men taket måste även ha rätt lutning. 

Enklare är det med papp och plåt. De är lätta material som dessutom går att lägga på alla typer av tak, oavsett lutning. En utbildad takläggare kan bedöma vilka takmaterial som går att lägga och vad som passar huset stilmässigt. Ibland krävs det ett bygglov vid byte av taktyp. Det gäller främst äldre byggnader med ett kulturhistoriskt värde, eller hus som ligger inom ett detaljplanerat område.

Så hittar du rätt takläggare i Stockholm

Valet av takläggare har betydelse för hur länge ditt nya tak kommer att hålla. En duktig takläggare är noggrann och vet var ett taks svagheter finns. Exempelvis måste man vara extra noggrann om taket går i vinkel eller om det finns genomföringar som skorsten och fönsterkupor. 

Det bästa är att välja takläggare på rekommendationer från vänner eller grannar men om det inte går måste man leta på nätet. Fast då är det viktigt att man ber om referenser från tidigare kunder och att man även kontrollerar dessa genom att ringa upp och ställa frågor. Det kan även vara bra att googla företagsnamnet för att se om det kommer upp några varningar och dåliga omdömen.

Hur mycket kostar det att anlita en takläggare?

Kostnaden för att anlita en takläggare för reparationer och underhåll eller för att lägga om taket kan variera mellan olika firmor. Fast man måste också tänka långsiktigt då ett tak som inte drabbas av problem eller som håller länge alltid är billigast. Därför är det viktigt att också välja en takläggare som är certifierad och som använder sig av takmaterial av bra kvalitet.

För att ta reda på hur mycket det kostar kan man kontakta en takläggare i Stockholm och be om en offert. Detta brukar vara kostnadsfritt och de flesta takläggare brukar komma ut och besiktiga taket eftersom det annars kan vara svårt att lämna en korrekt offert.